Aktivnosti

2. KONGRES INTERNACIONALNOG UDRUŽENJA PREVENTIVNE PEDIJATRIJE

Pacijent u centru…. Vaše mišljenje nam je važno… zajedno ka zdravlju dece…

Poštovane kolege, dragi prijatelji,

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da će se, po prvi put, 2. Kongres Internacionalnog Udruženja za Preventivnu Pedijatriju održati zajedno sa Kongresom, odnosno, 24. jesenjim stručnim sastankom Udruženja Pedijatara Republike Srpske, od 5. do 7. novembra 2021. Kongres će biti organizovan kao kombinovani HIBRID format, uživo u Hotelu TERMAG na Jahorini i ONLINE, za sve zainteresovane kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske i Federacije BiH), i svih ostalih zemalja regiona koji ne budu prisutni uživo, kao i za lekare iz Evrope i sveta.

Smatramo da ovaj kombinovani format omogućava ostvarenje svih ciljeva Kongresa i kontinuirane edukacije na najbolji način, uz uzimanje u obzir krize vezane za pandemiju COVID-19 koju postepeno stavljamo pod kontrolu, u Srbiji, BiH, regionu i celom svetu.

 

GLAVNE TEME KONGRESA

1. VAZDUH

1. Alergije
2. Astma – prevencija i lečenje

3. Od kolikog značaja je kondicioniranje vazduha
4. Melanomi – prevencija nastanka melanoma kod dece

2. ZEMLJA

1. Uloga suplemenata i vitamina u ishrani dece
2. Celijakija i intolerancija na sastojke hrane

3. Ishrana zdravog i bolesnog odojčeta

3. VODA

1. Bioflora i racionalizacija pravilne upotrebe probiotika

4. VAKCINACIJA I COVID-19

1. Dometi vakcinacije zaposlenih u zdravstvu
2. Deca i vakcinacija – gde smo danas i gde idemo

3. Suplementi u COVID 19 – racionalna upotreba
4. Kardiološke posledice COVID-19 kod dece
– state of art

5. LAKTACIJA – opcija bez alternative

6. BOL – Prevencija i tretman bola kod dece

7. FARMAKOLOGIJA u COVIDU – promena protokola lečenja

8. NERACIONALNA upotreba ANTIBIOTIKA
Stari Novi i Novi antibiotici- Perspektive

9. GENETIKA – Značaj genomike u prevenciji oboljevanja

 

Koncepcija Internacionalnog Udruženja za Preventivnu Pedijatriju – IUPP, koju ove godine po prvi put sprovodimo u praksi, je, pored ostalog, partnerski rad sa nacionalnim udruženjima zemalja bivše Jugoslavije i Jugoistočne Evrope, kao najbolji put za kontinuirano i sistematsko širenje i razmenu znanja i iskustava vezanih za slične probleme kojima se bavimo, i time stalno poboljšavanje naše svakodnevne prakse, na dobrobit naših malih pacijenata.

Takođe, Internacionalno Udruženje za Preventivnu Pedijatriju – IUPP primenjuje inovativan i integralan pristup ključnim temama dečjeg zdravlja u edukativnim i drugim aktivnostima koje organizuje. U tom smislu, u našim događajima su timski i u skladu sa svojim kompetencama angažovani lekari kliničari i lekari fundamentalnih naučnih disciplina kao i drugi profesionalci angažovani u prevenciji, dijagnostici, lečenju i nezi dece. Veoma važnu i aktivnu ulogu imaju i udruženja pacijenata, porodica, roditelja, sportista i drugih korisnika usluga zdravstvenog sektora, kao i deca i adolescenti koji žive ili su živeli sa određenim zdravstvenim problemima, sa svojim autentičnim svedočenjima i preporukama za druge osobe u sličnim situacijama.

Preliminarni program, kao i informacije vezane za registraciju učešća i prijavu radova će uskoro biti dostupni na Website-u 2. IUPP Kongresa i UPRS. Takođe ćemo slati redovne informacione kampanje za potencijalne učesnike.

Sigurni smo da delite našu uverenje u inovativnu koncepciju, stručni kvalitet i nove organizacione mogućnosti koje pruža 2. Kongres IUPP i Kongresa Udruženja Pedijatara RS radujemo se budućoj saradnji.

 

Nastavićemo da Vas redovno obaveštavamo o aktuelnostima u vezi Kongresa.

 

S poštovanjem,

Prof. dr Fahrija Skokić
Predsedbuca Naučnog odbora Kongresa
Potpredsednica IUPP

Prof. dr Jelica Predojević-Samardžić Kopredsednica Organizacionog odbora Kongresa Predsednica UPRS

Prof. dr Vladislav Vukomanović
Kopredsednik Organizacionog odbora Kongresa

Prof. dr Dejan Nešić
Potpredsednik Naučnog odbora Kongresa
Predsednik IUPP